torsdag 31 juli 2008

Loppisfynd igen

Jag, min syster och lilla valpen var på loppis och auktion igår kväll. Vilket väder det var! Däremot var det inte så mycket folk så att de saker som såldes på auktionen gick väldigt billigt. Vi kunde ha köpt hur mycket fina bord, tunnor, kistor och skåp som helst men tyvärr hade vi inte fått med det hem. Däremot så fyndade jag lite småsaker som syns ovan (ursäkta dålig bildkvalitet).
De fina lampetterna hänger redan ovanför skänken i vardagsrummet. Tänk att det t o m var en ängel på toppen på dem!! Vi hade inte tittat på sakerna före utan budade hejvilt på chansning. Jag köpte även en till gammal ljusstake som kommer att bli vit så småningom. Den gulliga lilla mandelkvarnen kommer att hamna fastsatt på en hylla i köket. Den lilla glaslyktan tände jag igår och den lyste så fint (se nedan). Det var riktigt höstigt mörkt igår men det var ljummet ute. Mina solcellslampor lyste så fint efter att ha laddats upp ordenligt i den strålande solen under dagen.

tisdag 29 juli 2008

Loppisfynd


Jag har fyndat lite på loppisar idag. Ljusstaken kostade 15 kr och en sådan har jag varit på jakt efter länge. Den kommer att bli vit och fin så småningom och kommer då att lysa upp höstmörkret. Spegeln kunde jag inte låta bli - ett hjärta! - och den kostade bara 25 kr. Den kommer också att bli vit. Vet inte riktigt ännu var den hamnar men den är ju lättplacerad. De två spetsarna kommer att hamna på en fönsterbräda när jag tvättat upp dem.


Nu går jag ut och solar en stund!

Rostigt och vackert

Jag har haft en blomma i den stora kronan men tyvärr har den drunknat i det hällregn vi fick förra veckan. Därför blev det en krona i kronan så att säga. Den lilla kronan var zinkfärgad från början men har fått stå ute och rosta till sig.Jag gillar det som är rostigt. Det får gärna vara gamla saker med rostiga inslag. Det är vackert! Däremot tycker inte min man så. Enligt honom ska det som är rostigt bytas och slängas (som i bilen). Det kanske är lättare för kvinnor att se det fina med rostiga saker.

måndag 28 juli 2008

Buskar och plantering

Jag upptäckte i morse att det blommorna övergått till rött i den rödbladiga smällspirean. Visst är det fint? Den här busken gillar jag jättemycket eftersom bladen har så härlig färg. Den blommar först i vitt och sedan övergår blommorna till röd ställning. Vackert!

Här är en närbild av min brokbladiga berberis. Den är vit-grön-röd-rosa. Mycket vacker den med! Fast lite taggig...

Tadaaaa!! Planteringen är klar - all täckbark är på plats. Helt fantastiskt skönt! Det var mulet på morgonen så min man och jag beslutade oss för att göra klart detta projekt idag. Tyvärr kom solen fram efter ett tag så det blev väldigt varmt. Vi har först rensat ogräs, sedan lagt ut markduk och därefter fyllt på ett ca dmtjockt lager täckbark. Så nu ska vi slippa ogräs i detta är tanken. Jag försöker förestålla mig hur det ska se ut om något år då det växt ihop och lummat till sig.

söndag 27 juli 2008

Sommarens fotlänk

Vilken konstig bild det blev! Hur som helst så är det som syns en närbild på min fotlänk inköpt i början av sommaren av någon som gör smycken själv och säljer dessa på Tradera. Jag är jättenöjd! Hjärtan är alltid rätt!!

Min plats i solen

Här kommer jag att befinna mig resten av dagen. Jag tar även med mig boken jag läser och tar fram en solsäng så att jag kan sola baksidan och då passa på att läsa lite. Stolsdynorna kommer från min svärmor och jag tycker att de är lite gulligt blommiga. Plastmöblerna är sköna att sitta och får hänga med tills dess att vi fått en ordentlig altan på baksidan (hur länge kan inte det dröja....).

Ha det bra i solen!

Bukett från trädgården

Jag älskar att plocka blommor! När jag var liten så spenderade jag timmar på att vandra på ängarna kring vår sommarstuga och arrangera buketter. Eftersom jag bor i stan är det svårt att hitta ängsblommor men jag har sett till att jag har blommor i trädgården som jag kan plocka in. Det är i stort sett sista pionblomman jag plockade in idag och den doftar så gott. Kungsljusen är fina men vad de sprider sig! Jag har varit lite för snäll med dem men nästa år ska jag ta tag i att rensa upp lite. Daggkåpan är verkligen fin med sin knalliga färg och på det sätt den fyller ut buketter och lyser upp i rabatten.

Blommor

Den här rosen har blommat ut och det har dröjt länge innan knopparna som kommit slagit ut men nu är den på gång. Jag har planterat den i en rosa plasturna från Rusta. Plasturnor var det längesedan jag haft. Men jag kunde inte låta bli den här ljusrosa urnan. Det blev ganska bra fast min man var skeptisk både mot plast och färgen.

Här har liljorna slagit ut dock ännu inte de röda som jag fått av mamma. Hennes hade inte heller börjat blomma i veckan men de är nog utslagna nu med tanke på vilket väder vi haft de senaste dagarna. Det är massor av blommor på varje stjälk på dessa liljor. Det är nyligt jag börjat tycka att dessa oranga är fina. Jag gillade dem inte när jag var yngre men nu är de mer förknippade med mina barndomssommrar eftersom de alltid fanns i vår sommarstuga. Man blir lite mer nostalgisk efter 40...
Dessa rosor blommar alltid och passar så bra ihop med våra markplattor (som är gråmix och terramix).

Här ser n det som maken slet med för någon dag sedan när han la ut barkduk och täckbark i vår planering vid uppfarten. Jag har ordnat mer barkduk och ska försöka få med sonen att bära lite säckar med täckbark. Jag har lite ont i ryggen och ska försöka undvika att förvärra det. I vanliga fall hade jag ordnat säckarna själv. Vi är jättenöjda med planteringen och ser fram emot att få se hur lummig den blir om några år! Trädet som syns är en pärlhagtorn och jag ser fram emot att få se det blomma - förhoppningsvis nästa år.

Festligheter

Igår var vi hos våra bekanta som bjöd på en fantastisk årlig sillunch. Min väninna är väldigt matintresserad och lagar fantastiskt god mat. Det är alltid ett nöje att bli bjuden till dem och igår fanns bl a en currysillrör som var helt otroligt god på buffébordet! Till efterrätt hade hon gjort Leilas triffle med färska jordgubbar och smultron. Mmmhhh!!! Jag skulle ha fotat buffén...

Vi spelade kubb fast det är ju lite tråkigt (ni förstår att tjejerna förlorade eller hur?)... Därefter fick de som ville åka ringar bakom en båt. Min man åkte två gånger och var helt lycklig hela kvällen. Han tycker att det är jätteroligt!

Som ni kanske ser av bilden ovan så var det en helt underbar sommarkväll. Havet var lugnt, himlen blå och solen värme länge. Det är en sådan kväll man gärna minns när mörkret kommer i november.

fredag 25 juli 2008

Härliga halsband!

Jag älskar halsband! Det är så roligt att kunna variera kläderna med ett nytt halsband. Tyvärr har jag inte riktigt löst var jag ska ha alla halsband (och örhängen för den delen). Jag gillar Snö som jag tycker gör fina saker. Här visar jag några av de som jag använder mest just nu.

Sommarns favorit! Swarowskikristaller. Det har jag traderat till mig i början av sommaren. Använder det mest av alla halsband just nu. Det går att ha enkelt och långt eller två varv runt halsen. Det gnistrar och varierar i många färger. Jättefint!
Favorit nr 2. Ett långt halsband där stenarna gnistrar så där som jag gillar. Jag har även örhängen till detta. De är så stora så jag brukar sällan ha det ihop förutom om det är stor fest.

Jag gillar ju rosa och detta passar bra till knallrosa kläder eller varför inte till något vitt.

Det här var förra årets favorit. Hade det till nästan allt. Jag gillar det fortfarande och använder det när jag har något som det passar till. Jag brukar ha det virat tre varv runt halsen. Mycket knalliga färger som kanske inte framgår av fotot.

Solen skiner äntligen!

Igår var det äntligen sommarvärme hos oss! Jag satt ute på baksidan och solade så mycket jag orkade. Det var varmt så jag for upp och ned i solstolen hela tiden. På kvällen cyklade vi in till staden och drack lite kylda drycker med några vänner. En riktigt härlig semesterdag med andra ord!


Min make jobbade på med trädgårdsarbete igår eftermiddag. Han gjorde klar halva rabatten på framsidan. Vi lägger ut markduk och täckbark för att slippa rensa ogräs. Jag visar en bild på det senare. Tyvärr var det slut markduk på Granngården så jag ska åka runt och jag fick i uppdrag att hitta det någon annanstans. Men just nu var det så fint väder så jag avvaktar lite. Min make for iväg på golfbanan för att spela någon tävling och kommer hem senare. Då hoppas jag att jag att jag ordnat mitt uppdrag!


Denna rosenknopp som står i en rosa plasturna från Rusta slår nog ut idag.

Här ovan visar jag en närbild av de stolsdynar jag har på en soffa på balkongen. Visst är den fin? Inköpta för billig penning på Rusta. I år hade Rusta mycket gulliga sommarsaker tycker jag.

Dessa stövlar köpte jag på Rusta i våras och jag använder dem så ofta jag kan!

onsdag 23 juli 2008

Charmtrollet

Min systers hund charmar alla vart han än kommer. Jag misstänker starkt att alla som var på vår fest igår kommer nästa år att ha en egen jackrusselvalp... Han är verkligen söt.

Dekorativt och gott!

Denna spegelbricka med rosor arrangerade jag till vår 20-årsjubileumsmiddag med våra närmaste vänner. Det är en gammal spegel som jag ropat in på auktion. Rosorna har jag klippt in från trädgården. Tyvärr börjar vissa av mina rosor ha blommat ut så det blev mest från en sort. De små glaskuporna har jag köpt på Röda korset. Jag vet egentligen inte vad de är till för men de är fina att ha i arrangemang.
Jag gjorde kladdkakemuffins och cupcakes à la Leila till efterrätt på vår jubileumsmiddag. Leila är så himla söt och gör så mycket inspirerande. Jag har köpt hennes bok "A piece of cake" och bakar mig igenom den så snart jag får ett tillfälle. Kladdkakemuffinsen rekommenderas verkligen. De ser proffsiga ut, smakar jättegott och är enkla att göra.

Porslinsbröllopsdag!


Ursäkta den dåliga bildkvaliten men brudbuketten framgår väl i alla fall.

Igår firade min man och jag 20-årig bröllopsdag, dvs porslinsbröllop. Vi gifte oss i Svenska kyrkan i Köpenhamn en fredag för 20 år sedan. Jag är känslosam och gråter för minsta lilla känslosamma anledning. Det var anledningen till att vi inte gifte oss hemma med fest för nära och kära (tyvärr!). Bröllopsvittnen var i stället kantorn och vaktmästaren... Jag hade ordnat fotografering och brudbukett med hjälp av gula sidorna och tagit det som låg närmast vårt hotell i Malmö. Tänk att det här är 20 år sedan och då fanns inte internet. Hur som helst så blev det väldigt bra. I buketten valde jag aprikosa rosor, fresia och stjärngräs. Återigen - det är 20 år sedan och då var aprikost min favoritfärg.

Min förlovnings- och vigselring. Vad rynkig min hand ser ut!

Vi bjöd in dem närmaste vännerna igår och firade vår bröllopsdag. De fick inte vara med på bröllopsmiddagen men de fick vara med på 20-årsjubileumsmiddagen! Det blev en jättetrevlig kväll trots att vädret gjorde allt för att förstöra kvällen. Det regnade hela dagen och jag menar hällregnade! Men som tur var så slutade det så att vi kunde grilla och ha lite uteaktiviteter. Det blev en sen kväll och därför en sen morgon idag. Min man arbetar dock idag och steg upp kring 8. Undrar hur han orkade stiga upp?! Själv sitter jag ute och solar. Är ni förvånad om jag dricker en hel del vatten idag?!

fredag 18 juli 2008

Rosmatta

Här ser ni mitt fynd från Hemtex. En matta som jag lagt vid balkongdörren i sovrummet. Jag gillar den jättemycket och den kostade endast 59,90. Nu ska jag skjutsa yngsta sonen och en kompis på bio. När jag kommer hem ska jag ta min bok och sätta mig på balkongen och njuta av kvällssolen. Jag ska senare förbereda lite inför ett knytis vi ska ha hos oss imorgonkväll. Jag ska fundera lite över de uppgifter jag fått och göra en inköpslista samt fundera över dukningen. Det är ju så kul att tänka ut vad jag ska använda! Jag tror att temat blir rosor - oväntat va?!

Rosor

Denna ros , William Baffin, köpte jag för två år sedan vilket innebär att detta är tredje sommaren. Visst är det en härligt knallrosa färg?! Jag missade helt att klippa och jämna till den i år så det får bli nästa år. Jag planerar att byta ut detta vita klätterstöd mot armeringsjärn så det får jag också sätta upp som nästa års projekt.

Den här rosen blommar helt fantastiskt men jag vet inte vad den heter eftersom jag fått den av en väninna. Hon kallade den mormorsros och det är väl passande. Den är helt fantastisk och doftar rosigt! Hela busken är full i rosor och knoppar.

Vi har en riktig härlig sommardag idag. Maken spelar golf, tonåringarna har sitt liv och jag har solat och druckit kaffe först hos en väninna och därefter hos min syster. Liljorna har sprängfyllda knoppar och jag väntar på att de ska slå ut. De till höger är röda med flera blommor på varje stjälk de till vänster är de gammeldags oranga liljorna.

onsdag 16 juli 2008

Shoppingdag

Bokstäver från Bröderna Öbergs i Älvsbyn. De hamnade i min hall.

Idag har jag och några väninnor varit på en shoppingtur runt Norrbotten och haft en både rolig och trevlig dag. Vår väg har inte alltid varit den bredaste och rakaste men det är ju det som är härligt och känns som om man turistar någon annanstans. Vi har bl a varit in på Tistel i Norrfjärden, Bröderna Öberg i Älvsbyn, Heta Hyttan i Piteå och Inneting i Luleå. Tyvärr missade passerade vi Hjortgården innan det hade öppnat så det blev inget besök där. Jag köpte några hjärtan (kan inte motstå formen av hjärtan och ägg) och vita bokstäver (se ovan) samt en hylla jag tänkte ha ovanför en dörröppning (se detalj nedan). Jag återkommer med en bild så snart hyllan kommit upp. Är lite osäker på vilken dörr den ska hamna ovanpå. Det blir troligtvis i hallen som jag tänker just nu.
Hyllan fotad underifrån och visar ena kanten av hyllan. Nyinköpt hjärta till höger. Visst blommar den härligt? Den lilla flickbysten är ett fynd från Bohagen i Lillpite.
Jag gillar denna tulpanpelargon jättemycket! Den är jättefin med sin vita mitt och rosa kant.

söndag 13 juli 2008

Madonnor och biblar

Jag visar en ny bild på de vita madonnerna i mitt köksfönster. Ser du någon skillnad? Jag har fyndat en vit fönsterremsa på Myrorna. Har länge varit på jakt efter något att dölja de inte så fina men dock i marmor fönsterbrädorna.
En kombination av madonna och rosor. Helt oslagbart eller hur? Denna har jag traderat till mig till en låg kostnad. Jag gillar den jättemycket! Lite lagom kitschig.

Så här ser det ut i mitt köksfönster just nu. Jag har faktiskt en konstgjord ros från Sia i en kruka. Det är väldigt praktiskt under sommaren när man inte är hemma och sköter om blommorna lika mycket som under vintertiden. Jag erkänner direkt att jag inte har så många krukväxter och har inte gröna fingrar för det. Däremot gillar jag blommor i trädgården och har större lycka med dem också.
Ovan ser ni min farfars bibel och ni ser ju att den är tummad och läst många gånger. Han har skrivit upp när alla barnen är födda på sista bladet. Denna ligger ovanpå ett skåp i mitt vardagsrum. Jag har aldrig träffat min farfar eftersom han gick bort före det att jag föddes men jag tycker att bibeln är helt underbart sliten och är en härlig släktklenod!
Denna porslinsbibel har jag ocså traderat till mig. Den är söt tycker jag med en rosa ros. Ni har ju säkert redan kommit på att jag älskar rosor!

Rosenportal

Är det någon som har något bra tips på vilken rosenportal man ska köpa? Jag skulle vilja ha en på framsidan vid uteplatsen. Det är bara morgonsol där så det måste bli en härdig ros, typ polstjärna (vit). Undrar om honungsrosen skulle klara det läget? Den doftar ju så gott men den verkar även växa så det knakar så det blir för litet med en portal. Helst skulle jag vilja ha en rosa ros (som new dawn men den klättrar väl inte).

Trädgårdsvisning - framsidan

Här är framsidan och brevlådan där vi förra året lade plattor och utökade planteringen som fanns. Målet är att det ska bli lummigt och ombonat vid ingången till huset. Vi har planterat björkspiror längs hela kanten på planteringen. Många spireor blev det...

Det här är gången från parkeringen vid brevlådan upp mot ingången. Ni ser väl raden av spireor? Runt lyktstolpen har jag planterat pioner, daglilja och två olika liljor (se bilden nedan). En gammal stort som är orange (kommer inte ihåg vad den heter just nu) och en röd lilja som jag fått av mamma. Tyvärr blommar ingen av dem ännu men jag får fota dem senare när de gör det. Till vänster i den stora planteringen har jag bl a planterat en pärlhagtorn som jag tror blir jättefin att ha där! Har även planterat videkornell, bergros, svartaronia, snöbollsbuske och brokberberis. Sedan tidigare fanns en vit och lila syren. Den vita syren doftar fantastiskt men blommar tyvärr så kort tid.
Vid lyktstolpsrabatten har jag satt betongrosor och ett fågelbad. Det behövs lite vatten i trädgården. Jag brukar ha fler vattenbad men i år är det bara detta. Jag har dock faktiskt två fågelbad i rabatterna. De syns nog inte på någon bild.
Ovan syns morgonaltanen där jag dricker kaffe i solen. Tyvärr är det inte sol idag men det är faktiskt 22 grader varmt! Min man sitter på vår balkong i skuggan. Fast han har faktiskt börjat sitta här också.
Vi gjorde stenläggningen förra året och förberedde planteringen som vi planterat klart i våras. Sista gången köpte jag bl a 22 björkspireor - ni fattar kostnaden va?! Detta var förra årets semesterprojekt. Det tog tid, var tungt och kostsamt men vad nöjda vi blev när det blev klart!! Det är ju dessutom ännu finare i år när de nyplanterade buskarna vuxit till sig lite. Det kommer att vara lummigt och fint om fem år eller hur?

Jag har köpt en roskratta som jag drar bort ogräs med. Det växer fantastiskt mycket ogräs. Vi har som mål att lägga ut duk och fylla på med ett tjockt lager bark men när det ska bli vet jag inte. Vi har gjort ett prov och till detta gick tre säckar bark. Så det fattas ju då typ 1033 säckar...

Visst är bordet fint? Kan det bli bättre med både hjärtform och rost?! Min man tycker däremot inte om de rostiga saker som jag köper eller plockar fram. För honom innebär rost att det är något som ska kasseras. Han gillade inte bordet men det brydde jag mig inte om. Stolarna har min morbror gjort och de har varit i vår sommarstuga som vi hade tidigare. Jag har även kvar de blekta rosmönstrade dynorna.

lördag 12 juli 2008

Trädgårdsvisning fortsättning och Mamma mia

Idag skiner solen och därför visar jag några bilder av den delen av trädgården ni redan sett. Fast denna gång i solsken. Det blir ju mycket finare då! Det är ju pionerna som är de vackraste. Den vita doftar fantastiskt! Dagliljorna doftar också underbart men de blommar ju så kort tid.


De oranga liljorna fanns alltid i vår sommarstuga och jag tyckte inte tidigare om dem på grund av färgen men med åren så är det viktigare med barndomsminnen än att det är rätt färg.

Den vikbrokiga kornellen är jättefin och jag visar en bättre bild av den ovan. I år är den mindre än vanligt men det beror säkert på den kyliga sommaren. Den både fyller ut och lyste upp det skuggiga hörnet jättefint.

Ovan är den rabatten i vitt och orange igen. Den vita perennen längst bak till vänster vet jag inte vad den heter. Kan det vara pilört? Den blir enormt hög och bryts lätt av.


Nu är vi på framsidan. Ovan syns min rosenrabatt som jag gjort som en trekant i hörnet. Det är den tredje rabatten i ordningen jag gjorde efter det att vi flyttade in. Det är olika sorters rosbuskar, bl a finska rosen. Jag tycker att bilderna visar en stökig, grön rabatt men jag tycker att det ser bättre ut i verkligheten. Alla rosor blommar inte ännu - det var tanken när jag köpte rosorna - det ska alltid vara någon som blommar. Den här kyliga sommaren är blomningen lite efter mot normala somrar.

Mamma mia! Vi var ett sällskap som var och såg filmen igår. Några av oss har sett musikalen i London och i Stockholm. Så det var självklart att vi även skulle se filmen! Londonupplevelsen är oslagbar!! Det var ståpäls och allsång för hela slanten. Sussie Eriksson var helt oslagbar i Stockholm - helt otroligt rolig. Filmen var helt ok med bra musik och man blir på gott humör. Stellan Skarsgård - hur hamnade han här?!


Efter filmen tog vi båten till en restaurnag i skärgården. Vädret var mulet och det ösregnade mitt på dagen. Men kvällen blev helt otrolig med solsken och blått, lugnt vatten. Jag är ingen båtmänniska men igårkväll var det helt fantastiskt ute på havet.


Ikväll ska vi iväg till några bekanta för att äta lax och dricka något gott till samt umgås. Solen skiner ute och det är faktiskt en härlig sommarkväll.