lördag 23 augusti 2008

Härlig höstdag i trädgården

Vilket fint och soligt väder det är idag! Jag passade på att fota lite i trädgården på morgonen medan solen är framme. Det blir ju så fina bilder i solskenet. Klippstånd ser ju ut som små solar där de lyser i rabatten idag. De blommar senare än de andra i den trånga rabatten så nu syns de ordentligt.

Solhatten älskar jag! Den är så kaxig i form och färg tycker jag. De här är sorten "Magnus" och det är min favorit. Jag har haft vita solhattar men de har inte överlevt vintern i år så jag får komlettera nästa år. Jag tror att kungsljusen kan ha kvävt dem.

Visst ser det ut som en rödbeta? Det är nypon i min Therese Bugnet ros (den som har röda knoppar och vita blommor). Jättehärlig röd färg! Det är roligt när buskar förändras på något sätt, exempelvis om bladen ändrar färg eller om den först blommar, sedan kommer bär etc, för det känns som om det är flera buskar i ett.

Ha en riktigt härlig lördag!!

fredag 22 augusti 2008

Väska

Jag köpte en väska på Tradera tidigare i somras men den kom bort i posten och nådde inte mig förrän efter ungefär en månad. Det kanske inte gör något för den är jättefin men tyvärr hann jag inte använda den i sommar men det kommer ju fler (och varmare) somrar.

Passar även på att visa mitt fina träd. Jag tycker att det ser ut som ett hagtornsträd. Det är gjort av järntråd (ja eller vad det nu är för material). Jag har fått det av några släktingar i samband med en släktträff som jag, min syster och min mamma ordnade förra sommaren. Visst är det fint?!
Jag önskar alla en riktigt trevlig helg!

Awards!

Jag har fått två awards! Jättefina båda två! Jag blev jätteglad!! Den första fick jag av Huset mitt i byn och den andra avNettans lantliga hem. Tack så hemskt mycket! Det värmer en nybliven bloggare jättemycket!!


Eftersom jag är så ny har jag fått undersöka hos er andra vad det är och hur man gör med en award (utmärkelse på svenska). Jag ska alltså skicka vidare varje award till fem bloggare. Det är inte lätt att välja bland alla härliga bloggar jag försöker följa och säkert har många redan fått awarder i parti och minut tidigare.




Jag skickar den första awarden (se ovan) till följande:


A home far away
Nostalgi & romantik
Rosenfröjd
Guldkant på livet
Lantluft

Den andra awarden (se ovan) skickar jag till:

Vitt & Blandat & lite annat
Huset mitt i byn
Anita ljuva rum
Ippibacken
Karin Lindström

Det är verkligen roligt att komma i kontakt med så mycket trevligt folk och få så mycket idéer via bloggen! Det är kul att se hur andra inreder och tänker.

onsdag 20 augusti 2008

Ängel och kvarn

Den här ängeln är sliten och fin. Den passar bra att ha ovanpå ett skåp jag har i vardagsrummet men där har jag annat för tillfället. Har inte haft ork att ta tag i att hösta till det som jag ser att många andra av er gör. Men kanske i helgen...
Mandelkvarnen köpte jag på en loppis i somras. Den är jättesöt där på hyllkanten tycker jag.

Höstens händelse

Igår landade den äntligen i min brevlåda. Men av någon anledning så var jag för trött och upptagen av att så jag har faktiskt inte ännu haft tid att titta igenom den i lugn och ro. Det brukar ju ta ett stund. Jag tror att det blir ett besök på den stora butiken i helgen. Måste hinna gå igenom och se vad som kan behövas i hemmet. Nya fåtöljer skulle absolut behövas men det blir nog inte nu. Vi har en soffa som har recliner i var sin ände och det är inte så lätt att få till möbleringen kring detta.

måndag 18 augusti 2008

Helgens loppisfynd

I helgen hittade jag en annons om gårdsloppis och drog med mig min man dit med löftet om att jag efter att ha varit på loppisen bjuder på gott fika. Eftersom han är så snäll och inte kan motstå ett tillfälle att äta kanebulle så han följde ju naturligtvis med. Jag köpte kannan och äggkorgen ovan. Korgen är jättefin i formen och passar bra på köksbänken. Rosor kan jag ju inte motstå och kannor är alltid fina. Den här kan man ju till exempel ha stående på uteplatsen bara som prydnad.

lördag 16 augusti 2008

Höst i trädgården

Ja jag tjatar om att det är höst men det är verkligen inte höst ute just nu. Bilden ovan fotade jag kl 20.00 igårkväll. Det var en fantastisk somrig eftermiddag och en härlig kväll. Vi hade några vänner här och satt vid grillplatsen och drack lite vin, surrade och grillade korv. Jättehärligt! Men jag har ju faktiskt börjat jobba igen efter semestern och då känns det alltid att det är höst. Jag gillar hösten. Det är mysigt med mörkret och de tända ljusen.

Äpplena är på gång. Tyvärr vet jag inte vilken sort det för det gamla äppelträdet fanns redan när vi flyttade in. Vi har bott här fyra år och jag minns inte att de är röda på en gång. Jag har för mig att de är gröna och senare på hösten byter de färg och blir helröda. Det kanske är klimatförändring... :-) För två år sedan var äpplena stora och fantastiskt goda samt gav en stor skörd. Jag gav bort äpplen till vänner och bekanta. Mina arbetskamrater trodde inte att de äpplen jag åt på jobbet kom från min trädgård. Skörden har jag hört är beroende på föregående års sommar, vilket borde ge bra med äpplen i år. Det var en bra sommar i fjol.

Ser ni hur de trängs? Den vita längst bak till vänster tror jag heter pilört och den har blivit enorm. Måste rensa bort lita av den för den tränger ut de andra blommorna. Klippstånds (Othello) syns knappt mellan pilörten och gullstaven. Den får inget utrymme alls. Silveraxen håller också på att ramla ut ut rabatten. Jag ska göra en insats när det blommat ut senare i höst.

tisdag 12 augusti 2008

IKEA-katalogen

Jag åkte på en snabbsväng till IKEA i söndags. Vad lite folk det var mellan 16 och 19!! Då såg jag förklaringen till varför jag ännu inte fått IKEA-katalogen., se ovan. Den brukar komma när jag börjar jobba igen efter semestern. Jag hoppas att den kommer snart...

Grillplatsen på plats

Så här blev det! Gissa om vi ätit mycket grillad korv och grillad halloumi på kvällarna... Det är dessutom så mysigt att sitta vid elden nu när det blir mörkt på kvällarna. Min man och jag har en speciell jacka som vi tar på oss för att inte alla våra kläder ska lukta brandrök. Yngsta sonen har haft lite kompisar som varit här och grillat. Färgen blev inte riktigt den vi tänkt oss - blev mer brunröd än röd som vi tänkt oss. Men vi tänker inte haka upp oss på detta. Detta är något som ska stå ute och det ser fint ut på gården. Det är verkligen något vi kommer att försöka använda mycket! Jag planerar redan för att varje söndag grilla en korv och därefter hoppa in i bastun.

fredag 8 augusti 2008

Rosa igen

Titta vilka fina hjärtan jag hittade på Dollarstore! Dessa går att använda till hur mycket som helst. Säsongen för rosa börjar nog vara över men jag kunde inte låta bli dessa i alla fall. De får ligga framme ett tag till - jag håller på att klura ut vad jag ska sätta upp för gardiner härnäst. Det kan bli vitt och grått i köket och vitt och blått i vardagsrummet. Vi får se.
Den här vita krukan hittade jag på Blomsterlandet. Inte heller den kunde jag motstå. Spets! Helt underbar. Köpte en rosa ros (vad annars?) att ha i den. Jättefint!Ikväll blir det eldning och grillning vid nya grillplatsen! Trevlig helg!

Loppisfynd återigen

Min man morrade men jag kunde inte låta bli att köpa de två ljusstakarna till vänster på bilden. 30 kr på en återvinningsbutik i Älvsbyn. Vi var och hämtade vår nya grillplats igår och i samma byggnad fanns alltså en återvinningsbutik. Jag behöver dem egentligen inte för jag har ju hur många som helst men det är något med ljusstakar... Maken förstår absolut inte det här med ljushållare, lyktor och ljusstakar men jag är säker på att du som läser detta förstår precis. :-)

Jag rensade i våras i skåpet där jag har ljusstakar och ljushållare. Tyvärr är det lika svårt att överskåda och rymma saker i det igen. Det har ju tillkommit lite under sommaren. Jag får ta en rensning igen här under hösten och vara lite mer brutal och göra mig av med mer av vad jag gjorde sist.

Passade på att gå in på Bröderna Öbergs interiör eftersom vi ändå var i Älvsbyn. Så nu har jag också blivit med glaskupa! Har velat ha en sådan här länge men det har aldrig blivit av. Äntligen! Den är från House Doctor - jättefin! Jag ställde den bara i fönstret och får göra i ordning något senare. Har inte riktigt inspiration nu. Jag börjar nämligen jobba på måndag...

onsdag 6 augusti 2008

Ljus i höstmörkret

Nu har jag bara två semesterdagar kvar... Jag försöker förbereda mig genom att inse att det är höst. Därför har jag tänt ljus inne hela veckan. Det har varit mulet och därför extra mörkt ute på kvällarna. Ovan är ljusbyn från Hjortgården.
Här har jag stuckit ned ett fynd från Claes Ohlsson i en blomkruka (29,90). Jag köpte några stycken och kommer att ha de ute i krukor och rabatter exempelvis när vi har främmande eller på fredagkvällen. Då är det mysigt att tända lite utelyktor.

En vit trotjänare som jag stajlat upp med hängande kristaller. Det är svårt att fota ljus med min lilla kamera så det blir inte så bra bilder. Hoppas att ni förstår i alla fall. Den här lyktan har hängt med länge och går att placera var som helst.

Ett ljusägg som jag köpte i Visby när vi var där för några år sedan.

Köpte några av dessa SIA-lyktor i julas. De är jättegulliga men det syns inte riktigt på bilden.

Solcellslampor

Hösten är här! Då tar jag fram mina sollcellslampor och placerar ut dem i trädgården. Det lyser så mysigt tycker jag. Jag har köpt de flesta på Rusta så det är inga dyra lampor men de fungerar bra. Jag har tre hängande lyktor som ovan och jag har bytt batteri en gång i dem och då har jag haft dem i många år redan. Tyvärr kan jag inte längre sticka ner dem i rabatten som jag vill eftersom vi lagt ut barkduk under barken för att undvika ogräs. Men jag har satt en i kanten av rabatten. De andra två är utplacerade i andra rabatter. Nedan syns hur de ser ut när de lyser (fast det är kanske inte så lätt att se). De ser ut som brinnande ljus och "fladdrar" när de lyser.
På balkonen har jag stuckit ner vanliga billiga solcellslampor i balkonglådorna jag har där samt gjort samma i en hink jag har på baksidan vid ingången där. Min man tycker att jag har för många men jag behöver egentligen köpa några till eftersom jag fick slänga två i år som gått sönder.
Det känns inte lika trist att det är höst när man får lysa upp lite i trädgården. Snart kan man börja elda ljus och marschaller.

Kristallampor

Här kommer bilder av de kristallampor som finns hos mig. Jag minns med ett leende på läpparna första gången jag var hem till min svärmor och tyckte att hon hade gammeldags smak eftersom hon hade mycket kristallampor, kristallskålor, kristallljusstakar, kristallglas etc. Vet ni vem som ärvt bl a hennes kristallampor och kristallampetter samt många kristallskålar och kristallglas?! Jo min man - vilket alltså innebär att det finns hos oss nu. Smaken ändras med andra ord!!

Den här ovan hänger ovanför matgruppen i vardagsrummet. Min favorit! Min kristallperiod började när jag fyllde 40 och då köpte vi den här. Den hängde i köket i vårt förra hus. Den glittrar så härligt i alla möjliga färger. På våren lyser solen på den och regnbågens alla färger hamnar på väggarna. Ett riktigt vårtecken!

I slutet på 80-talet köpte vi denna vita kristallampa att ha som lampa i köket till vårt förra hus. Den har hängt lite överallt med åren och vissa prismorhar gått sönder (tack barnen!) och jag har därför fyllt på med riktiga prismor. Jag tycker den är lite kul att ha kvar och den hänger nu i vårt kök.

Denna kristallampett kommer från svärmor och i vårt vardagsrum hänger två stycken. Det blir så härligt mönster kring lampan när den lyser. Jag tyckte ju för ca 25 år sedan att den var för guldig och gammeldags. Tänk att man ändrar smak och tycke när man blir över 40! :-)

Fönsterlamporna har jag traderat till mig och de hänger i vårt vardagsrum. Vi har tre stora fönster och det är två olika sorters lampor. Det märks knappt eftersom det är två delar i rummet, tv- och matsalsdel.

Den sista lampan var svår att få på bild. Det är samma serie som vägglampetterna. Det är återigen en taklampa från min svärmor och som hänger i vårt sovrum. Den har också prismor som skimrar i olika färger och gör att man blir på gott humör på våren när solen återvänder.

Grillplats

Äntligen har vi kommit till beslut och köpt en grillplats! Vi har pratat om det i flera år och tittat på olika varianter flera gånger men när det väl blivit dags för inköp så har pengarna inte funnits tillgängliga eller så var det inte riktigt den plats vi tänkt oss. Men nu är det klart! Vi har varit på Nolia och hittat vår grillplats. Imorgon åker vi tidigt och hämtar detta direkt från fabriken. Det är som ovan fast med ett serveringsbord på den sidan utan bänk. Vi ska lasera dem röda för att matcha huset. Vi räknar med att kunna premiärgrilla på fredag. JÄTTEKUL! Nu kan vi sitta och elda hela hösten. Vi måste nog köpa massor med ved också...

tisdag 5 augusti 2008

Mera hjärtan

Jag är hundvakt idag åt min systers lilla valp. Det är som att ha en ettåring! Dagen har gått fort. Han hinner överallt. Men han är så himla söt! En hund är verklingen den enda kärlek man kan köpa för pengar!!
Lite hjärtan som ligger på min fönsterbräda i vardagsrummet. Det med rosor är ett fynd från Röda korset.
Vilken dålig bildkvalitet det blev på alla bilder... Har tre såna här hjärtan som är lite nötta fast de är nya. Jag köpte dem på en affär som hade utförsäljning på grund av att den upphörde för 3-4 år sedan.

fredag 1 augusti 2008

Hjärtan

På dörren i hallen.

Hängande i köket.
Plantering i ett hjärta med rosor på.
På ett skåp i vardagsrummet.

Jag har ju nämnt tidigare att jag gillar hjärtan. Det är både något med formen och innebörden som gör det oemotståndligt. I vårt hus finns det några varianter och ovan visar jag några av dessa. Formen hjärta är verkligen något som känns snällt och omtänksamt samt att det är symbolen för kärlek. Det är nog det som drar.

Blommor

Åkervindan har börjat blomma nu. Den är så söt tycker jag med fin bleka rosa färg. Tyvärr är det ett riktigt ogräs och jag tror att det är omöjligt att bli av med den om man nu skulle vilja det. Jag har fått den av min mamma och planterat den tillsammans med klematis och den klättrar även ienom och ut på baksidan av träväggen och blandar in sig i min klätterros som jag har där. Jag rycker bort så mycket av de stänger som kommer upp runt omkring som jag kan för att undvika att den sprider sig runt omkring.

Nu blommar min röda lilja. Den är så fin med många blomstänger på varje stjälk. Jag tror att dessa även sprider sig så att den fyller upp även mer nästa år. Jag fick dessa förra året av min mamma så det blir första året de blommar hos mig.

Vi har haft härligt sommarväder och riktigt varmt i några dagar men igår slog det om på eftermiddagen. På himlen tornade moln upp sig och åskan dundrade lite senare tillsammans med ösregn. Idag regnar det inte och det verkar bli gluggar med sol. Det är tur för att det är kalas i staden!

Denna båt kom till vår stad i går och kommer att vara här under tiden då stadens kalas pågår. Den är fantastiskt fin! Det var en riktigt fantastisk varm och härlig dag igår och båten möttes av mycket folk och många båtar när den kom in till hamnen. Härligt! Jag är lite sugen på att gå ombord för att se hur det ser ut men får se om jag tycker att det är värt 100 kr...